Русскій корабль - іді нах*й !

«Забутий» меморіал Першої світової війни впорядкували активісти


міжгірський район
(всі новини)

карта сайту

Погода

Не завидуй багатому:
Багатий не знає
Ні приязні, ні любові —
Він все те наймає.
Не завидуй могучому,
Бо той заставляє.
Не завидуй і славному:
Славний добре знає,
Що не його люди люблять,
А ту тяжку славу,
Що він тяжкими сльозами
Вилив на забаву.
Не завидуй же нікому,
Дивись кругом себе:
Нема раю на всій землі,
Та нема й на небі.

Hosting Ukraine

село торунь


«Забутий» меморіал Першої світової війни впорядкували активісти

Минулої суботи активісти ужгородської ГО «Центр військово-історичних досліджень «Memento bellum» із представниками с. Торунь Міжгірського району та колегами-пошуковцями з Івано-Франківщини очистили від сміття й чагарників один із цвинтарів-«близнюків» часів Першої світової, розташований на Торунському перевалі, та встановили інформщит.

Довкола в січні – травні 1915- го тривали жорстокі кровопролитні бої між формуваннями австро-угорської, німецької та російської армій. За підрахунками істориків, тоді полягли тисячі бійців. Своє останнє земне пристанище вони знайшли на польових кладовищах у гірській місцевості Карпат. Одне з таких облаштували в 1917-му на Торунському перевалі на межі нинішніх Закарпатської та Івано-Франківської областей. Після закінчення війни та розпаду імперій цвинтарі опинилися в новоутворених Чехословаччині та Польщі. На «своєму» поляки встановили на могилах бетонні хрести, які збереглися донині, а чехи – дубові, їх час знищив. Після Другої світової, коли на західноукраїнські землі прийшла радянська влада, до тих поховань ставилися «стримано», так є і зараз. Тож не дивно, що територія заросла чагарниками, а мандрівники, котрі зупинялися тут на відпочинок, напевно, не відаючи, що це кладовище, залишали за собою купи сміття…

Документи Центрального військового архіву Чехії, досліджені головою «Memento bellum» Юрієм Фатулою, засвідчують: на обох цвинтарях, розташованих поруч паралельно у вигляді кругів, поховано понад 400 солдатів і офіцерів різних національностей – вояків австро-угорської (260), німецької (10) та російської (97) армій, які загинули в боях за Торунський і Вишківський перевали 1915-го. Поки вдалося віднайти та оприлюднити на інформаційному щиті прізвища лише 140-ка з них. Надалі активісти ГО спільно із зацікавленими сторонами планують обгородити кладовище та встановити іменні хрести на могилах.



2020-09-12
переглядів: 1694
джерело: Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ

ДОДАТИ КОМЕНТАР (тільки українською мовою.):

автор:
коментар:


коментарі(1):

2020-09-12 Ого
І бенладан активіст???))))

свіжі новини:
(торунь)

свіжі коментарі:
(торунь)

всі коментарі

найбільше читають:
(торунь)



© Сергій Росада 2013-2021, email: ser.rosada@ukr.net Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій, а рекламної інформації — рекламодавці. Адміністрація може не поділяти думку авторів. Адміністрація залишає за собою право редагувати надані матеріали. У разі копіювання матеріалів гіперпосилання на «Міжгірський портал» обов’язкове.