Русскій корабль - іді нах*й !

Острівець на Синевирі, овіяний легендами


міжгірський район
(всі новини)

карта сайту

Погода

Не завидуй багатому:
Багатий не знає
Ні приязні, ні любові —
Він все те наймає.
Не завидуй могучому,
Бо той заставляє.
Не завидуй і славному:
Славний добре знає,
Що не його люди люблять,
А ту тяжку славу,
Що він тяжкими сльозами
Вилив на забаву.
Не завидуй же нікому,
Дивись кругом себе:
Нема раю на всій землі,
Та нема й на небі.

Hosting Ukraine

село синевирська поляна


Острівець на Синевирі, овіяний легендами

При згадці про якийсь острів у багатьох виникає асоціація з чимось пригодницьким, таємничим чи романтичним. У цьому, мабуть, найбільша заслуга літератури. Достатньо пригадати «Острів скарбів» Роберта Стівенсона чи «Таємничий острів» Жуля Верна, які ми читали ще в дитинстві. А якщо не читали, то неодмінно чули про них або дивилися фільми за мотивами цих творів. Які ж емоції сучасний мандрівник може відчути на острові… в Карпатах? Так, у горах, на висоті 989 метрів над рівнем моря, де вітер гойдає смереки і скриплять столітні буки, посеред Синевирського озера знаходиться крихітний острівець.

Як відомо, Синевир – найбільше озеро в Українських Карпатах. Його максимальна площа становить 7,5 гектара, а глибина сягає 23 метрів. Попри це, воно є лише краплиною в порівнянні з водними просторами, якими мандрували до островів герої згаданих вище романів. Рівень води в Морському Оці (так його ще називають) змінюється в різні сезони. Максимуму він сягає навесні, коли в горах тануть сніги та випадають рясні дощі. У цей період вода цілковито ховає острів, який заново «народиться» вже влітку. В міру її спадання площа суші посеред Синевира збільшується. Кінець літа і початок осені – час, коли озеро зменшується приблизно до 4,5 гектара. Тоді довжина острова може сягати до тридцяти метрів, а ширина – десяти. Він має яйцеподібну форму, а рельєф нагадує гору з видовженим хребтом. Насправді це і є вершина підводного хребта, який розділяє котловину водойми на дві западини. Найімовірніше, що виник острівець тоді ж, коли й сам Синевир. Група вчених із Інституту геології й геохімії горючих копалин під керівництвом доктора геолого-мінералогічних наук В. Колодія в 1982 – 1984 роках провела повномасштабні дослідження Морського Ока. Науковці стверджують, що воно утворилося внаслідок гірських зсувів у післяльодовиковий період, приблизно 10 – 11 тисяч років тому.

Хоча вчені дали відповідь на питання щодо виникнення гірського озера, в народі міцно закріпилися легенди, які переповідають зовсім інше. Найпоширенішою з них є про кохання дочки графа Сині та бідного вівчаря Вира. На останнього в глибокій ущелині слуги графа скинули велетенський камінь, який розчавив хлопця. У відчаї й горі, Синь спустилася вниз, сіла на брилу й гірко плакала, а з її сліз утворилося ціле озеро. Легенда стверджує, що острів серед Синевира є саме тим каменем, який скинули на Вира.
За іншим переказом, одного чоловіка доля закинула дуже далеко, аж до моря. На схилі літ, будучи немічним, йому закортіло дізнатися, що діється в його рідних горах. Він попросив море піднятися у вир, полетіти в Карпати й хоча б одним оком подивитися на них та все переповісти йому. Море послухалося. Та так замилувалося красою гір, що впало в глибоку ущелину й залишилося в ній донині. А Синевирське озеро і є Морським Оком, а острів – його зіницею.

Безумовно, легенди – вагоме надбання нашого фольклору, як і Синевир зі своїм островом – цінна природна спадщина не лише української землі. У 2005 році озеро отримало статус Рамсарського угіддя, що авторитетно підтверджує міжнародне значення цього об’єкта.

P. S. То які емоції викликає в сучасних мандрівників зустріч із островом Морського Ока? Хай це будуть ваші враження, про які варто не читати, а пережити їх.



2020-12-12
переглядів: 1660
джерело: Юрій БАБІЧИН, начальник відділу екоосвіти НПП «Синевир»

ДОДАТИ КОМЕНТАР (тільки українською мовою.):

автор:
коментар:


коментарі(0):

свіжі новини:
(синевирська поляна)

свіжі коментарі:
(синевирська поляна)

всі коментарі

найбільше читають:
(синевирська поляна)



© Сергій Росада 2013-2021, email: ser.rosada@ukr.net Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій, а рекламної інформації — рекламодавці. Адміністрація може не поділяти думку авторів. Адміністрація залишає за собою право редагувати надані матеріали. У разі копіювання матеріалів гіперпосилання на «Міжгірський портал» обов’язкове.