Русскій корабль - іді нах*й !

І НА ВІВЧАРСЬКІЙ ВУЛИЦІ БУВАЄ ПРАЗНИК


міжгірський район
(всі новини)

карта сайту

Погода

Не завидуй багатому:
Багатий не знає
Ні приязні, ні любові —
Він все те наймає.
Не завидуй могучому,
Бо той заставляє.
Не завидуй і славному:
Славний добре знає,
Що не його люди люблять,
А ту тяжку славу,
Що він тяжкими сльозами
Вилив на забаву.
Не завидуй же нікому,
Дивись кругом себе:
Нема раю на всій землі,
Та нема й на небі.

Hosting Ukraine

село синевир


І НА ВІВЧАРСЬКІЙ ВУЛИЦІ БУВАЄ ПРАЗНИК

Допитливому городянину найдоступніше пояснити значення діалектного слова «мішання» хіба що так: вівчарське свято. Насправді це напрочуд колоритний народний звичай чи то пак сільськогосподарський ритуал, що має давнє коріння у верховинському краї, коли ґаздівські стада овець та кіз після зимового утримання на обійстях зливаються в єдину велику громадську отару і йдуть на полонинський випас.

Відбувається мішання, як правило, на старті травня й строго забобонно лиш у гідні дні – вівторок, четвер або суботу. Колись така традиція була в кожному гірському селі, а то й присілку, а зараз, на жаль, дещо потьмяніла, бо поголів’я худобини явно скоротилося. Прикро, бо любителів делікатесних продуктів – сиру, вурди, бринзі, а тим паче – шашликів не те, що поменшало, а подвоїлося.

І все-таки є фанати сироваріння, що яскраво засвідчило мішання на Чорній Ріці. Щоб добратися до урочища Кефаня, де мала відбутися злука марадиків господарів двох сусідніх сіл – Синевира та Синевирської Поляни, – треба здолати чималу відстань. Навесні тут райська природна ідилія – навколишні гори у смерекових намистах, а їхні піки та улоговини ще рясніють сніговими плямами. Підготувалися до дійства за старим стандартом: облаштували зі смерекових штахет кошару з поділом на дві частини – аби через струнки випускати тварин і доїти, змайстрували колибу, біля якої від ази до іжиці вівчарський реманент – дерев’яні діжки різної місткості (їх на місцевій говірці ще йменують коновками), казани, навіть не забули про трембіту, хоч на заміну їй нині мобільні телефони… В ролі головних організаторів дійства виступили цімбори Іван Куруц та Михайло Кричфалушій. Саме вони мають найбільший спільний табун – 120 особин. Досі не уявляють себе без худобини поважного віку газди Федір Калинич, Іван Кецук, Юрій Кут, які за плечима мають не лише лісорубський, лісівницький та шоферський, а й вівчарський стаж. Останньому, вже «стукнув» 81 рік. Їхній досвід – неабияка пригода іншим у чабанському ремеслі.

Мов гірські струмки, з грунь зливаються в кошару сито підгодовані тварини. Їх кількість цього разу рекордна – перевалила за 400. Якщо в деяких інших селах дійка, під час якої визначається мірчук кожного по гелетах (одна дорівнює 10 л молока), проходить у дообіддя, то тут – після. Помітна ще одна прикмета – на ритуалі не було жіноцтва. Та в піднебессі учасників мішання веселили віртуозні троїсті музики! Під акомпанемент гурту «Синевир», у склад якого входили бубнар Ярослав Міщанин, скрипаль Іван Сметана та акордеоніст Анатолій Ледней, наче змагалися у співу коломийок, а відтак ще хором величаво виконали Гімн України. Куражу піснярам надавали як чарівні краєвиди, так і спожиті деци оковитої та свіжо виплеканий на ватрі колобок сиру, запашна вурда. Одноголосно всі висловилися за милосердний жест: реалізувавши сир із дебютного удою, виручені кошти перерахувати в благодійний фонд на допомогу в лікуванні онкохворих дітей. Подбали і про комфорт тварин: біля підніжжя ур. Кефаня спорудили критий вівчарник, що буде служити й для зимівлі овець та кіз. Поруч звели добротний будиночок для вівчарів та і прийому гостей-туристів, котрі матимуть можливість ознайомитися з процедурою сироваріння.

Підтвердилася давня приказка – мішання без дощу не буває. Хоча насамкінець просльозилася з неба лиш мжичка, але на вівчарів чекають важкі метеовипробування – бурі з громовицями, від ударів яких ламаються смереки, холодні вітри, а ще – побачення з хижими звірами, від яких із вірними сторожами-собаками треба захищатися разом із отарою, підступними гадюками в темних зворинах. Нелегкий полонинський труд, завдяки якому виробляється суперкласний вівчарський продукт.



2019-05-13
переглядів: 3351
джерело: Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ

ДОДАТИ КОМЕНТАР (тільки українською мовою.):

автор:
коментар:


коментарі(20):

2019-05-14 !!!-!!!!!
Те що Ти шукаєш теж шукає Тебе???? Те що Ти шукаєш? Знайдеш.Я особисто візьму у руки Сонечко,подарую його Тобі.Всім далеким і близьким друзям віртуальним! Хай воно вас зігріє,подарує тепло!Хай в душі буде радість і добро!!!-!!!!! Я зрозумів особисто одне???? Можливо радість життя і полягає,в тому,щоб навчитися цінуватите те,що маєш і насолоджуватись цим !!!-!!!!! Порада Тобі особисто? Ніяка косметика не допоможе?? Серце доглядай вірою та правдою !!!-!!!!!

2019-05-14 !!!-!!!!!
Ніколи не повертайся в ті місця,де тобі було погано.Ніколи не проси тих хто тобі відмовив,та послав одного разу.І більш не підпускай близько хто тобі зрадив !!!-!!!!! Боже милосердний дай втіху кому сумно.Дай сили куму важко.Помилуй усіх кому боляче!!!-!!!!!

2019-05-14 вівця стерва а будришин мудак
Візьміть до уваги! Ця напасть знову насувається!

2019-05-14 провда
буришин чмо болотне злив ярему ворюга студинський

2019-05-14 Аріна
то варіант коли вівця май файна за жону будришина

2019-05-14 Ваша Олька
Я не плювала,це був "Воздушний поцелуй"

2019-05-14 Ольочко
Ти навіщо плюнула у Петра??

2019-05-14 Сонечко
А де моя Олька??? Де моє Сонечко?????

2019-05-14 я
руно гавняву петре володьку гавняву я петре

2019-05-14 будришин без гатів
но ведід уже тоту вівцю

2019-05-14 яяя
упив собі файно? ха-ха.ТИ НА ЩО НАТЯКАЄШ?????

2019-05-14 Васю
Родзинка но точно що твоя навзаєм)

2019-05-14 В В Пилипчинець
Доброго дня всім любі мої! Родзинка моя!

2019-05-13 Я
незнаю.

2019-05-13 Правда
Молодець Вася ти-ти ЗЕ

2019-05-13 В В Пилипчинець
Я пожив отлічно.Жийте ви так??? Я бажаю вам прожити отлічно як я...

2019-05-13 Порохободи
радіют що ЗЕ оштрафували в суді за бюлетень,штаб пороха рішив мразь злодійня радується.Кажут о.Манзюка накажут всю злодійню знає .

2019-05-13 Народ
дуже вдячний Пилипчинцю про висвітлення інформаціі про іванину бившого воєнкома захоплення влади оби красти,інформація уже Зеленського,говорят посадки будут.

2019-05-13 Пилипчинцю
ци погостилитя на халяву,майжессья до срачки набрав от поживись випивон закусь для тебе празник хороший, билоби таке дійство кожний день чи видержавбити Вася?

2019-05-13 Василь ВаСильович Пилипчинець
Гарного дня вам

свіжі новини:
(синевир)

свіжі коментарі:
(синевир)

всі коментарі

найбільше читають:
(синевир)



© Сергій Росада 2013-2021, email: ser.rosada@ukr.net Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій, а рекламної інформації — рекламодавці. Адміністрація може не поділяти думку авторів. Адміністрація залишає за собою право редагувати надані матеріали. У разі копіювання матеріалів гіперпосилання на «Міжгірський портал» обов’язкове.