Русскій корабль - іді нах*й !

Шахрайство в банку на Закарпатті: слідчий поліції та свідки не пам’ятають обставин справи – жертви амнезії чи карколомна стратегія у суді?


міжгірський район
(всі новини)

карта сайту

Погода

Не завидуй багатому:
Багатий не знає
Ні приязні, ні любові —
Він все те наймає.
Не завидуй могучому,
Бо той заставляє.
Не завидуй і славному:
Славний добре знає,
Що не його люди люблять,
А ту тяжку славу,
Що він тяжкими сльозами
Вилив на забаву.
Не завидуй же нікому,
Дивись кругом себе:
Нема раю на всій землі,
Та нема й на небі.

Hosting Ukraine

селище міжгір'я


Шахрайство в банку на Закарпатті: слідчий поліції та свідки не пам’ятають обставин справи – жертви амнезії чи карколомна стратегія у суді?

У Міжгірському районному суді на Закарпатті триває розгляд кримінальної справи щодо шахрайства у місцевій філії «Ощадбанку».

Нагадаємо, як повідомляв ГОЛОС КАРПАТ раніше, Міжгірським районним судом Закарпатської області вже понад 2 роки розглядається кримінальна справа щодо шахрайства у тутешній філії «Ощадбанку».

Обвинувальний акт щодо обвинуваченої громадянки С., надійшов до суду 16 липня 2018 року і був призначений до підготовчого судового засідання на 23 серпня 2018 року. Втім, фактично підготовка справи до судового розгляду завершилась тільки 7 листопада 2018 року через відкладення та у зв’язку із заявленням самовідводу судді, у провадженні якого перебувала справа. Обсяг матеріалів досудового слідства становить тринадцять томів.

Обвинувачена – колишня медсестра, яка раніше обіймала посаду хол-менеджера у міжгірській філії «Ощадбанку». Втім, як виявилось, навіть після її звільнення з роботи у згаданій фінустанові крадіжки грошових коштів з рахунків клієнтів банку продовжували фіксувати. Слід зазначити, що у даній кримінальній справі на лаві підсудних опинилася лише одна працівниця банківської філії, громадянка С., при цьому, фахівця з багаторічним стажем роботи, раніше обвинувачену в підробці документів, банк взяв на поруки.

"Ви просто не уявляєте, скільки всього може не запам’ятати людина, якщо вона викликана в якості свідка" («Цитати Пітера», 1977 р.).

16 лютого 2021 року відбулося чергове судове засідання у даному кримінальному провадженні.

Варто зауважити, що слідчий Міжгірського відділу поліції неодноразово не з’являвся в судові засідання на допит. Відтак, суддею було задоволено клопотання сторони захисту про привід слідчого до суду.

Також зазначимо, що раніше слідчий вже допитувався судом, втім, під час допиту у залі суду, не зміг надати вичерпні відповіді на жодне запитання адвоката Ірини Лиснички, мотивуючи це тим, що йому потрібно «переглянути нотатки».

У засіданні 16 лютого допит слідчого тривав кілька годин. Сторона захисту протягом двох годин проводила допит слідчого, але ряд важливих на переконання сторони захисту запитань було знято судом, мотивуючи це тим що адвокат Ірина Лисничка нібито «намагається надати оцінку діям слідчого».

«Річ у тім, що у справі фігурують працівники суду, які брали участь у досудовому слідстві та одночасно приймали участь в судових засіданнях у цій справі. Мова про помічника судді та секретаря судового засідання, які, крім цього, є близькими родичами потерпілих. Під час допиту 9 вересня 2020 року ними було засвідчено, що вони були допитані слідчим як свідки, а про те, що слідчий змінив їх процесуальний статус в той же день на законних представників, а потім згодом на представників потерпілих їм відомо не було.

Згодом при проведенні слідчого експерименту, ці особи були визначені як свідки- представники потерпілої сторони. А згідно обвинувального висновку ці ж працівники суду вже були визначені слідчим як представники потерпілих всупереч статті 58 КПК України (Потерпілого у кримінальному провадженні може представляти представник - особа, яка у кримінальному провадженні має право бути захисником)», - роз’яснила у коментарі для ГОЛОСУ КАРПАТ адвокат Ірина Лисничка.

Втім, в судовому засіданні, на неодноразове запитання адвоката, яким є процесуальний статус згаданих працівників суду в даному провадженні – «свідки», «представники потерпілих», «законні представники потерпілих», «свідки- представники потерпілих», пред’являючи слідчому складені ним процесуальні документи, - він, вочевидь, і сам не зміг визначити їх процесуальний статус, адже відповів, що цитуємо «так як написано».

На запитання захисту, чому Пам’ятка про процесуальні права і обов’язки одного з потерпілих вручена на 3 місяці раніше, ніж було внесено відомості по заяві потерпілого в ЄРДР, слідчий зіслався на «технічку описку».

На запитання стосовно часу і способу звернення потерпілих в поліцію, отримання пам’яток, початку досудового розслідування, іт. д – слідчому зраджувала пам'ять – «я вже не пам’ятаю», «не можу пригадати».

Крім цього, адвокат Лисничка акцентувала увагу суду на тому, що Досудове розслідування кримінальних правопорушень у сфері використання комп’ютерів, систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку, які інкримінуються її підзахисній, здійснюється слідчими, які спеціалізуються на розслідуванні кримінальних правопорушень зазначеного виду.

Згідно пред’явленої підозри та в подальшому обвинувачення її підзахисній стосовно 11 потерпілих по всіх епізодах скоєння злочинів зазначається, що обвинувачена «з метою заволодіння чужим майном, в невстановлений на даний час слідством спосіб, незаконно заволоділа банківським картковим рахунком». Зважаючи на ці обставини, на думку захисту, слідчому бракувало спеціальних знань для розслідування даного виду злочинів. (до слова, під час допиту слідчий зазначив, що володіє комп’ютерними програмами Word ,Еxcel та іншими, яких у залі суду назвати не зміг).

«Мова про утворення слідчо-оперативної групи з метою належного розслідування та з’ясування обставин злочину за участю оперативних працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України, його структурних підрозділів, які діють за міжрегіональним принципом, для розслідування кримінальних правопорушень у сфері використання комп`ютерів, систем та комп`ютерних мереж і мереж електрозв`язку здійснюється за спільним наказом керівників органу досудового розслідування та Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Втім, така група не створювалась», - зауважила Ірина Лисничка.

Водночас, приголомшливим є той факт, що слідчий не зміг відповісти на запитання захисниці про те, як в ході досудового розслідування по окремих потерпілих вносились відомості в ЄРДР за ст. 185 ч.1 КК (таємне викрадення чужого майна), а процесуальних документів про «закриття» чи «перекваліфікацію статті» в матеріалах справи немає. В цьому також слідчого «підвела пам'ять».

Разом із цим сторона захисту акцентує на тому, що у справі з’являється інша стаття, яка пред’явлена обвинуваченій - ч.1 ст.190 КК «Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство)», однак жоден з допитаних потерпілих в залі суду не засвідчив, що обвинувачена якимось чином обманювала чи зловживала їх довірою.

«В результаті шахрайських дій потерпілий - власник, володілець, особа, у віданні або під охороною якої знаходиться майно, добровільно передає майно або право на майно винній особі. Безпосередня участь потерпілого у передачі майнових благ і добровільність його дій є обов'язковими ознаками шахрайства, які відрізняють його від викрадення майна та інших злочинів проти власності», - коментує ці обставини адвокат Лисничка .

Також, згідно з наданими суду свідченнями, «не було відомо» слідчому і той факт, що після пред’явлення обвинувачення і звільнення обвинуваченої з установи банку кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань по факту зникнення грошових коштів з рахунків клієнтів АТ «Ощадбанк» в смт. Міжгір’я і надалі вносились за заявами громадян. Власне, така відповідь слідчого у суді сама по собі є цікавою з огляду на те, що відповідь на відповідний адвокатський запит надавалася саме цим слідчим.

Більше того, в процесі розслідування справи, після пред’явлення підозри С., з матеріалів кримінального провадження було виділено матеріали досудового розслідування щодо скоєння кримінальних правопорушень стосовно трьох осіб (працівників банку):

- провідного економіста, завідувача сектору роздрібного бізнесу, яка під час судового засідання давала покази як потерпіла. Втім, в рамках цього ж провадження, її раніше було обвинувачено у вчиненні незаконних дій з документами на переказ, платіжними картками таіншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення. Зокрема, йдеться про вчинення злочину передбаченого ч. 1 ст. 200 Кримінального кодексу України (ККУ), а саме: підробка документів на переказ, платіжних карток чи інших засобів доступу до банківських рахунків, електронних грошей, а так само придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту підроблених документів на переказ, платіжних карток або їх використання чи збут, а також неправомірний випуск або використання електронних грошей. Ухвалою Міжгірського суду дана особа (провідний економіст, завідувач сектору роздрібного бізнесу Ощадбанку) була звільнена від кримінальної відповідальності, передбаченої ст. 200 ч. 1 КК України у зв’язку з передачею її на поруки трудовому колективу Міжгірського відділення ТВБВ № 10006/037 філії Закарпатського обласного управління АТ “Ощадбанк”, а кримінальне провадження щодо неї закрито.

- кримінальне провадження відносно працівниці банку щодо службового підроблення, яку раніше було допитано судом в якості свідка, було закрито постановою слідчого за відсутністю складу злочину;

- кримінальне провадження відносно працівниці банку (контролера-касира сектора касових операцій ТВБВ №10006/37 філії Закарпатського обласного управління АТ «Державний Ощадний банк України») за статтею 361 КК України щодо несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, закрито у зв’язку із звільненням обвинуваченої від кримінальної відповідальності, внаслідок втрати суспільної небезпеки особи. У даній кримінальній справі ця особа є свідком у справі.

Насамкінець повернемося до згаданої на початку статті «Цитати Пітера» - «Ви просто не уявляєте, скільки всього може не запам’ятати людина, якщо вона викликана в якості свідка»…

Наразі ж, зважаючи на засвідчене у залі суду під час цього кримінального процесу, напрошується припущення, що, ймовірно, саме таку стратегію обрали учасники судового процесу в даному кримінальному провадженні, або ж, якимось дивним чином слідчий поліції та свідки обвинувачення «підхопили» амнезію, адже не можуть пригадати обставин раніше задокументованих у рамках досудового розслідування.

Звісно ж, за втрату пам’яті відповідальності немає…

Ознайомитися з повними текстами судових рішень у вказаному кримінальному провадженні можна в ЄДРСР за №302/882/18.

Наступне судове засідання у справі шахрайства в Міжгірській філії «Ощадбанку» на Закарпатті відбудеться 23 березня.


Шахрайство в банку на Закарпатті: слідчий поліції та свідки не пам’ятають обставин справи – жертви амнезії чи карколомна стратегія у суді?

Шахрайство в банку на Закарпатті: слідчий поліції та свідки не пам’ятають обставин справи – жертви амнезії чи карколомна стратегія у суді?


2021-03-19
переглядів: 3433
джерело: Голос карпат

ДОДАТИ КОМЕНТАР (тільки українською мовою.):

автор:
коментар:


коментарі(23):

2021-04-03 Гайдуріко
Треба було не жону возити у дурку ай самому лігати, та бувся легко відмазав

2021-04-03 Брехня
Там хворіє жона та гроші потрібні на лікування.

2021-04-02 Прокуратура
Гайдур взятку брав бо немав защо утримувати любовницю

2021-04-02 Апеляція
Гадур обісрався, воні на всю країну

2021-04-02 Прокуратура
Пора ТАНЮХУ з ТЕРцентра разом з БУХгалтерією брати за ж...пу...Люди вже понаписували заяви...

2021-03-30 У Рябцяні
гуманітарка входить в СХЕМИ розкрадання і продукти теж.Товстожопа Олена Солодовнічка,що втекла в КОЛОЧАВУ в ОТГ там була задіяна особа.

2021-03-29 Наталко
Що недпюти на віру панталони.

2021-03-29 Шофер
Рябець Таня дуже велика умнічка професійно продає виділену на перестарілих гуманітарку ниже Гермесу великий магазин. Ганьба

2021-03-29 Вітаємо
Умнічку РябецьТ.М,яка буде і надалі професійно допомагати селищУ з питань соціального захисту.

2021-03-27 Тобі там
Невоняти ти майже уже труси програла ,Колочаві перестарілих підтирати.

2021-03-27 Танюха
З ТЕРцентра так ся зажерла на людських грошах,що не може зупинитися.Мало того,що обібрала людей з страховками та купила дві квартири в Ужгороді та будинок в Минаї,а тепер під час скорочення працівників заставляє їх в письмовій формі відмовитись від розрахункових грошей,обіцяючи в подальшому роботу за відмову.Вже збирає від людей гроші на власний літак,бо збираєся тікати.А дурні люди вірять їй тай відмовляються від грошей.ШАХРАЙКА вищої категорії.

2021-03-27 Ужас
На Марковичку найшовся один чоловік в районі який її поставив на лопатки і розкрив той факт, що розуму нема тікай Наталко в колочаву можливо що ітамтя найде відомстивти за всій людей якихти незаконно звільнила та через свою кому хотілось посадити тюрму, ти аферистка тупа. Район таке тупе ще небачив, казалась що людина сіда зато звільняє, а Щурти говорив що він сідий.

2021-03-24 Адвокат
Маркович звернулася до суду щоб пояснив суд як мого підзахисного прийняти на роботу, суд згідно ухвали пояснив за невиконання рішення суду є відповідальність три роки тюрми, рухаємося дальше.Наталко читай ухвалу уважно.

2021-03-23 Наталка
То всьо добре,бо я в тюрму не хочу,ліпше в дурку.

2021-03-23 Якщо
сажають чиновників за взятки,то по ідеї,мали би посадити і працівників банку за вкрадені від пенсіонерів гроші,а не навмисно розвалювати справу.

2021-03-23 Читач
Міжгіря - згарище від смолоскипа пожежника

2021-03-22 До Антикорупційного суду
Ще б не знав твій Василь Михайлович, як то робити, він скільки вкрав з району, а найбільше землі, і стільки взяв хабарів, що давно правоохоронці повинні були оцінити його здобутки.

2021-03-21 Щербей
А чи знає прокуратура про мертві душі в школах яких є повно за сприяння олексієнкані.

2021-03-21 Буришинка
вже безробітна в РЦЗ на обліку.Скоро там буде і її начальник.В працівників банку амнезія.Як обкрадали пенсіонерів не памятають.

2021-03-21 что
будришин кваде хащу у биствім. вже не депутат а голова павтії е ун.

2021-03-20 Міша
Буришинка крала краде і буде красти в ощадбанку. А депутат Буришин за крадену хащу порішає все.

2021-03-20 Наталко
Я шокований потвоєму розвитку, зтебе роблять неповноційну людину, ти хоч читай, що підписуєш .

2021-03-19 Антикорупційний суд
Скоро Кривку возьмут за жабри. Оби не сунув свій ніс як Гайдур.Василь Михайлович знає як то робити

свіжі новини:
(міжгір\'я)

свіжі коментарі:
(міжгір\'я)

всі коментарі

найбільше читають:
(міжгір\'я)



© Сергій Росада 2013-2021, email: ser.rosada@ukr.net Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій, а рекламної інформації — рекламодавці. Адміністрація може не поділяти думку авторів. Адміністрація залишає за собою право редагувати надані матеріали. У разі копіювання матеріалів гіперпосилання на «Міжгірський портал» обов’язкове.