Русскій корабль - іді нах*й !

КОЛИ В ОАЗИ ПЕРЕВТІЛЮЮТЬСЯ… смітники


міжгірський район
(всі новини)

карта сайту

Погода

Не завидуй багатому:
Багатий не знає
Ні приязні, ні любові —
Він все те наймає.
Не завидуй могучому,
Бо той заставляє.
Не завидуй і славному:
Славний добре знає,
Що не його люди люблять,
А ту тяжку славу,
Що він тяжкими сльозами
Вилив на забаву.
Не завидуй же нікому,
Дивись кругом себе:
Нема раю на всій землі,
Та нема й на небі.

Hosting Ukraine

селище міжгір'я


КОЛИ В ОАЗИ ПЕРЕВТІЛЮЮТЬСЯ… смітники

Прибери пня, найдеш му ім’я – справді резонна ця давня народна приповідка. У цьому можна переконатися, подорожуючи прибережною смугою швидкоплинної р. Ріка в смт Міжгір’я, що в’юнко петляє-тягнеться від його околичних житлових масивів Грабівця до Поточини. Протилежні почуття – позитивні й негативні – виникають від побачених контрастних картин. Так і напрошується висновок: усе залежить від людей, точніше, – від їхнього ставлення до природи. (На фото: 74-річний Василь Гриб у доглянутому ним садку на набережній).

Спочатку про сумне. Особливо гнітить вигляд узбережжя навесні, коли розтає сніг і то тут, то там виповзають купи сміття. Або за великих дощів – тоді переповненим каламутним руслом пливе всякий непотріб, який частково «осідає» на суші, чіпляється за рослинність. Густі лозняки вздовж берегів, мов навмисно, строкато уквітчані мотлохом-дрантям.


І все ж не така й беззахисна набережна, маючи деяких своїх шефів. Мова про людей, котрі свідомо й безкорисливо турбуються як про чистоту довкілля, так і про естетичний та зручний благоустрій природних зон. Втішає, що останнім часом таких благородних піклувальників серед мешканців селища явно побільшало. Добрий учинок одного – приклад для іншого. Є сподівання, що діло, зіткане до діла, в майбутньому утворить повномасштабний ажур біля гордої красуні Ріки.

Передусім вабить зір зі смаком упорядкована місцина біля моста на виїзді з райцентру в сусіднє Лозянське. На колишньому сміттєзвалищі утворився справжній мініпарк завдяки людським рукам: обабіч голубого русла розташовані лавиці для відпочинку, ліхтарі, вимощено бруківку, посаджені квіти й дерева. Є навіть фонтанчик, а ще – скульптура святим рівноапостольним Кирилу й Мефодію, засновникам слов’янської писемності та літератури. Навпроти цього ошатного оазису знаходиться будинок, на жаль, уже покійного Івана Макари, який і став ініціатором благоустрою. Хоча варто відзначити й заслугу настоятеля Петропавлівської православної церкви в Міжгір’ї Євгенія Добри, котрий зумів згуртувати багатьох однодумців для втілення цієї ідеї в життя. До речі, за енергійним священником числиться вже багато знакових справ у ім’я цивілізованого іміджу верховинської «столиці».

Аналогічних добрих прикладів чимало. Слід згадати й молодого сім’янина Михайла Цендру – він причепурив бережину ігровими спорудами для дітей, за дозвілля тут мають шанс комфортно попляжитися всі бажаючі.


Похвальних слів за свої невтомні труди заслуговує й підприємець Михайло Маркович, котрий замість колишнього звалища сміття зробив охайний майданчик для відпочинку, подбавши й про літнє купання. Він же – постійний опікун шматка дороги: залатує там ями, очищуючи взимку від снігу власною технікою, ремонтує підвісний міст через Ріку.

Різні породи дерев – сливи, яблуні, волоський горіх, абрикоси, горобину, явір та ясен, плакучі верби на побережжі поблизу власних помешкань посадили сім’ї Грибів, Блецканів, Руснаків та інші. Просто любо глянути на їхні садочки. Щоправда, хазяїнам доводиться бути пильним, бо бездоглядна худобина, особливо кози, випасаючи моріжки, ласо зазіхають на гілки з соковитим листям. Дехто з господарів, запобігаючи небезпеці, змушений обгороджувати рослини.

Отак і виходить, що добро межує зі злом… Біля одних помешкань на набережній – краса-поезія, а коло інших – смердючі смітники.


Кирило і Мефодій можуть пишатися місцем свого увіковічення у скульптуріКОЛИ В ОАЗИ ПЕРЕВТІЛЮЮТЬСЯ… смітники

Новий зручний місток для пішоходів через потік, що впадає в РікуКОЛИ В ОАЗИ ПЕРЕВТІЛЮЮТЬСЯ… смітники


2020-05-31
переглядів: 1421
джерело: Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ

ДОДАТИ КОМЕНТАР (тільки українською мовою.):

автор:
коментар:


коментарі(1):

2020-05-31 Мішик.
Чому непокажете фото у торуні і бистрому де наші культурні люди вивели каналізації у р. Ріку. Чому влада недивится за екологією района. Де є інспектори екології? Це все бездіяльність влади і її неосвіченість.

свіжі новини:
(міжгір\'я)

свіжі коментарі:
(міжгір\'я)

всі коментарі

найбільше читають:
(міжгір\'я)



© Сергій Росада 2013-2021, email: ser.rosada@ukr.net Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій, а рекламної інформації — рекламодавці. Адміністрація може не поділяти думку авторів. Адміністрація залишає за собою право редагувати надані матеріали. У разі копіювання матеріалів гіперпосилання на «Міжгірський портал» обов’язкове.