Олександр Доній: Україні необхідна зміна президента в першу чергу, будь-яка заміна Порошенка вже буде позитивом!!!

ОЧІКУВАННЯ ЦАРСТВА


міжгірський район
(всі новини)

карта сайту



Не завидуй багатому:
Багатий не знає
Ні приязні, ні любові —
Він все те наймає.
Не завидуй могучому,
Бо той заставляє.
Не завидуй і славному:
Славний добре знає,
Що не його люди люблять,
А ту тяжку славу,
Що він тяжкими сльозами
Вилив на забаву.
Не завидуй же нікому,
Дивись кругом себе:
Нема раю на всій землі,
Та нема й на небі.



Hosting Ukraine

село стригальні


ОЧІКУВАННЯ ЦАРСТВА

Тиждень 5 Великого посту, преподобної Марії Єгипетської


В ім'’я Отця, і Сина, і Святого Духа


Усяка людина, створена по образу й подобі Божій, наділена Творцем властивістю божественної волі. Кожна людина, хоче вона того чи ні, вільна. Про це в одному зі своїх Послань говорить апостол Павло: «До волі покликані ви, браття» (Гал.5.13). А от його слова з іншого Послання: «Все мені дозволено, але не все корисно; все мені дозволено, але ніщо не повинне володіти мною» (1.Кор.6.12). Із цього останнього висловлювання ясно, що воля може бути істинною і мнимою, тому що воля споживати дуже скоро стає новою формою залежності, перетворюючись у свого роду ідолослужіння, а істинна воля - там, де людина невимушено віддає те, що має, уподібнюючись у цьому Самому Христу, який сказав Своїм учням: «Тому любить Мене Отець, що Я віддаю життя Своє, щоб знову прийняти його. Ніхто не віднімає його від Мене, але Я Сам віддаю його. Маю владу віддати його і владу маю знову прийняти його» (Ін.10.17,18).


Богоподібна воля людини полягає, зрозуміло, не в тому, що вона може сказати собі: «Хочу сосиски їм, а хочу - телевізор дивлюся». Наша воля взагалі не в «плоті й крові», хоча б тому, що «плоть і кров не можуть успадковувати Царства Божого, і тління не успадковує нетління» (1.Кор.15.50). Можна протягом довгого життя впиватися можливістю здобувати й володіти, бажати й домагатися бажаного, щоб зрештою неминуче лягти в землю й стати порохом, тому що «ніякий блудник, або нечистий, або любостяжатель, що є ідолослужителем, не має спадщини в Царстві Христа й Бога» (Єф.5.5).


А можна послідовно відмовлятися від того, що апостол називає «плоттю й кров'ю», можна зживати, винищувати в собі «стару людину» (Єф.4.22), зростаючи в самопожертві й любові, аж до уподібнення в цьому Самому Христу Спасителю.


Все це треба пам'ятати для того, щоб правильно зрозуміти драматичну колізію сьогоднішнього євангельського читання, зрозуміти, чому раптом учні Господа, які у страху й хвилюванні слідували за своїм Учителем у Єрусалим, так обурилися на синів Зеведеєвих, коли два брати попросили Христа: «...дай нам сісти від Тебе, одному праворуч, а іншому ліворуч в славі Твоїй» (Мк.10.37).


Що ж дурного в бажанні опинитися поруч із Христом у момент, коли Божественний Учитель тріумфально завершить виконання доручення Бога-Отця, коли ціною Своєї Пречистої Крові Він урятує людину від рабства гріха, коли Царство Боже запанує у всьому всесвіті, коли воістину Бог буде всім у всьому? Зрозуміло, нічого поганого в такому бажанні немає. Питання тільки в тому, якою ціною буде куплене право співцарювати із Христом у Його Вічному Царстві.


Для Самого Сина Божого - це ціна Хреста, а це значить, що ті, хто бажає опинитися поруч із Ним у невечірній славі Царства, теж повинні бути готові випити чашу хресних страждань, тобто, по слову апостола Павла, розіпнути свою «плоть зі страстями й похотями» (Гал.5.24) і в такий спосіб уподібнитися Христу, ставши тим самим у повному розумінні слова «преподобними».


І сини Зеведеєви, і ті, хто обурювався на Якова й Іоанна, у цей момент ще погано розуміють трагічний зміст подій, які пророчив їм Господь. Його слова: «Син Людський відданий буде первосвященикам і книгарям, і засудять Його на смерть, і віддадуть Його язичникам, і познущаються над Ним, і будуть бити Його, і обплюють Його, і вб'ють Його» (Мк.10.33,34) - не сприймаються ними як груба й жорстока реальність. Вони й не підозрюють, як тужливо, як запекло самотньо стане їм, коли це трапиться. Їм ще невідомо те моторошне відчуття безнадійності, що опанує всіма учнями, коли з вершини Голгофи потрясе основи світу страшний крик Сина Божого: «Боже Мій, Боже Мій! для чого Ти Мене залишив?» (Мв.27.46).


Яків і Іоанн ще не розуміють усього цього. Коли вони чують слова Спасителя про Царство Боже, «що прийшло у силі» (Мк.9.1), їм уявляється щось подібне залізним легіонам, що змітають усе на своєму шляху. Вони поки не здогадуються, що Бог переможе світ, Своєю «смертю смерть перемігши».


Але і їхні опоненти, ті самі десять апостолів, які «почали обурюватися на Якова і Іоанна» (Мк.10.41), обурені, як їм здавалося, владними домаганнями своїх побратимів, теж помиляються у своїх оцінках реальності. Їхні голови теж зайняті дріб'язковими розрахунками. Вони про «першість честі» піклуються, забуваючи про те, що всім їм, так само як їхньому Божественному Вчителеві, приготовані небувалі муки Хреста. І якщо правда, що «Син Людський не для того прийшов, щоб Йому служили, але щоб послужити й віддати душу Свою для спокути багатьох» (Мк.10.45), тоді не тільки апостоли, тоді й ми з вами повинні розуміти, що шлях до нашого Великодня, шлях до Царства Божого пролягає через Голгофу, через самозречення, через вільний вибір Хреста, що можливий тільки серцем, здатним самозабутньо любити, тому що адже навіть «якщо я роздам весь маєток мій і віддам тіло моє на спалення, а любові не маю, немає мені в тому ніякої користі» (1.Кор.13.). Амінь.



2013-04-28
переглядів: 1014
джерело: Автор: о. Сергій Ганьковський

додати коментар (тільки українською мовою.):

автор:
коментар:

коментарі(1):

2017-03-04 біткома
дома сидят.дом

свіжі новини:
(стригальні)

свіжі коментарі:
(стригальні)

всі коментарі

найбільше читають:
(стригальні)



© Сергій Росада 2013-2017, email: ser.rosada@ukr.net Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій, а рекламної інформації — рекламодавці. Адміністрація може не поділяти думку авторів. Адміністрація залишає за собою право редагувати надані матеріали. У разі копіювання матеріалів гіперпосилання на «Міжгірський портал» обов’язкове.